‘Ik krijg wel vier aanvragen per dag en ik moet ze allemaal teleurstellen; we zitten vol tot oktober,’ zegt Jurriaan Geldermans. Hij is een ex-collega, schreef jarenlang de restaurantrubriek voor het Noordhollands Dagblad, maar woonde stiekem al sinds 2003 in de Morvan, waar hij met zijn Elly Maison Bellevue drijft, een geheel van vier gîtes, appartementen, van weldadige klasse. Wij konden nog net in een annuleringsweekje gefrommeld worden en bezagen vanaf de oevers van het Lac des Settons hoe de gele nummerborden de streek invaseerden. Die waren van de gelukkigen die op tijd geboekt hadden. De nobele nationaalgerichte vakantievoornemens – we blijven in Nederland dit jaar! – worden meteorologisch zwaar op de proef gesteld. Nou, Maison Bellevue is vol, maar de campings zijn dat nog lang niet, dus sla je slag.
Af en toe richt Ellie een eetgelag voor de huurders aan, dat Jurriaan op oud-Bourgondische wijze richting liederlijkheid stuurt, ‘rood, wit, rosé?’ Vanwege een vers tot vegetariër bekeerde dertienjarige aten we vleesloos, hoewel de veroorzaakster uiteindelijk niks bliefde. Geen trek. Haar frêle lijfje had aan stuiterende hormonen genoeg. Wij echter slempten en schrokten, koutten en vervielen in het maken van muziek, met slachtoffers als Purcell en Jean Ferrat.
Terug op mijn eigen Bourgondische honkje, vakantie afgelopen, schrijf ik verder aan mijn volgende boek. Over Frankrijk, bien sûr. En kook ik een kipje ‘bonne femme’, kip in het pannetje.
Kip in het pannetje
Hoofdgerecht voor 4 personen
4 kippenbouten of kipkarbonades (met bot!)
50 g boter
100 g gerookt buikspek (doorregen spek), in reepjes
1 flinke ui
2 tenen knoflook
600 g omgekrabde krieltjes, in de schil dus
Paar takjes tijm of wat rozemarijn
100 ml witte wijn
Zout de stukken kip goed; het best is wanneer je dat eerder doet, een paar uur zelfs. Verhit de boter in een passende braadpan en braad de stukken kip een minuut of 10, samen met het spek. Haal uit de pan en bak in het vet de ui eventjes aan. Voeg de knoflook, krieltjes en kruiden toe en schenk de wijn erbij. Belangrijk is dat de aardappeltjes allemaal half onder staan; voeg anders een beetje water toe. Leg de kippenbouten erop. Sluit de pan en laat op heel laag vuur garen. Prik na 15 minuten in de krieltjes; waarschijnlijk is de klus klaar.
Eet met korstig brood en zet zout op tafel. Krieltjes in de schil nemen namelijk geen zout op. En schenk iets Frans in.
Eén reactie op “Kip in het pannetje”
Ziet er goed uit!
Dit wordt mijn avondeten vandaag. ?