Vanille, zwarte bessen, kaneel en citrus, bij elke stap in de donkere bedrijfsruimten aan de Amsterdamse Driehoekstraat wervelen de geuren om me heen. Ik ben op bezoek bij Fenny van Wees, fijndistilleerdster, die een boek heeft uitgebracht. ‘Distilleren’ heet het, met als ondertitel ‘De kunst van het ruiken’ (uitgeverij Loopvis, € 34,95). Want daar gaat het om. Van Wees is de derde generatie in het ambacht en verhaalt in haar boek wat het vak behelst. Nou, heel wat. Belangrijkste boodschap: stoken en fijndistilleren zijn compleet verschillende zaken. Dat laatste doet nagenoeg niemand meer; vrijwel alle sterke drank op de markt, hoe prestigieus ook, is liefdeloos in elkaar georganiseerd door de industrie. Van Wees distilleert kleinschalig en daarbij hangt alles van het ruiken af. Bochten afsteken door inferieure ingrediënten of kunstmatige aroma’s te gebruiken komt ongenadig aan het licht.
Twee aanbevelingen vandaag. Allereerst het boek, dat voor de eeuwigheid vastlegt hoe de gedistilleerde werkelijkheid in elkaar steekt. Ten tweede Het Mirakel van Amsterdam, een distillaat van emerkoren (een voorouder van tarwe), dat Van Wees als experiment maakte. Een wonder van geur en finesse, met het aroma van eeuwen.
Het Mirakel van Amsterdam, € 38,95
Prijs/kwaliteit 9