Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept aardbeientaart

We gaan taart maken. Aardbeientaart. Want april is dit keer werkelijk ontzettend aardbeientaarterig. En daarbij roep ik de hulp in van niemand minder dan de Frans/Engelse Michel Roux. Als je het over een topkok hebt, is hij het wel. Ik heb een fantastisch sauzenboek van hem, uit 1996. En nu is Taarten, soezen, pasteien verschenen (Fontaine, euro 17,95). Ook dit is ondanks zijn bescheiden uitvoering – geen hardcover – een standaardwerk. Vandaar dat ik bij hem leentjebuur speel voor het deeg en de banketbakkerscrème.

Roux werkt graag met zijn handen, dus we maken machineloos een suikerdeeg: vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, suiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er de eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Crème: klop de dooiers met een derde van de suiker glad en wit. Roer er de bloem door. Verhit de melk met de rest van de suiker en de vanille tot kokend. Giet al roerend bij de dooiers. Doe terug in de pan en laat zachtjes 3 minuten koken. Verwijder de vanille, dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen.

Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Michel Roux kan dat, maar mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten, haal papier en vulling eruit en bak nog 10 à 15 minuten.

Laat afkoelen. Verdeel de crème over de taart. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en organiseer er zoveel mogelijk op de taart, in kringen of anderszins. Bestuif voor het serveren met riant veel poedersuiker.

Aardbeientaart

voor 8 personen

deeg:

250 gram bloem

100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes

100 gram poedersuiker

mespunt zout

2 eieren op kamertemperatuur

crème:

6 eidooiers

125 suiker

40 gram bloem

1/2 liter melk

1 vanillestokje

en dan nog:

1 kg aardbeien

veel poedersuiker

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.