voor 8 personen
deeg:
250 gram bloem
100 gram roomboter, niet te koud, in blokjes
100 gram poedersuiker
mespunt zout
2 eieren op kamertemperatuur
crème:
6 eidooiers
125 suiker
40 gram bloem
1/2 liter melk
1 vanillestokje
en dan nog:
1 kg aardbeien
veel poedersuiker
Vorm een berg van de bloem, maak een kuiltje en doe er de boter, suiker en zout in. Meng en werk de bloem steeds meer naar het midden, tot een kruimelig mengsel. Maak weer een kuil en doe er de eieren in. Werk ze met je vingertoppen door het deeg tot het een zekere samenhang heeft. Kneed een paar keer met je handpalm. Maak een bal, pak hem in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.
Crème: klop de dooiers met een derde van de suiker glad en wit. Roer er de bloem door. Verhit de melk met de rest van de suiker en de vanille tot kokend. Giet al roerend bij de dooiers. Doe terug in de pan en laat zachtjes 3 minuten koken. Verwijder de vanille, dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen.
Verwarm de oven op 200 graden (heteluchtovens 180). Rol het deeg uit en doe het in een open taartvorm van een centimeter of 24. Michel Roux kan dat, maar mij lukt het nooit, dus ik verdeel het met mijn vingers. Maak een randje. Leg er een passend stuk bakpapier in en vul met droge bonen of blindevullingkorrels. Bak 25 minuten, haal papier en vulling eruit en bak nog 10 à 15 minuten.
Laat afkoelen. Verdeel de crème over de taart. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden en organiseer er zoveel mogelijk op de taart, in kringen of anderszins. Bestuif voor het serveren met riant veel poedersuiker.