Het was een blij treffen, een grijnzend aangename ontmoeting, maandag, van mij en een stamppotje. Ik was over zessen op de Gerard Doustraat in Amsterdam, had een half uur om de leegte in mijn buik op te heffen en overwoog bezoek aan frituurinrichtingen toen ik voor Café de Punt een bord zag dat iets meedeelde over stamppot. Nadere beschouwing toonde dat men die daar verkocht. ‘Stamppotje van gele biet met wildworstje’, zoiets. Ik weet het niet precies, want ik ging weliswaar naar binnen, maar koos aansluitend een andere variant, stamppot met knolselder en mosterd. Die was Heel Erg Lekker, kluitig en smeuïg tegelijk, met proefbare bonkeltjes bleekselderij tussen heerlijk deinende knollenprut.
Café de Punt was stil, op een gepolijst sprekend stel drinkers na. “Da’s altijd, op maandag en dinsdag,” zei de eigenaar. “Maar ik ga open, want het is crisis. Op de andere dagen heb ik biefstuk en gamba’s. Nu niet. Het is te stil om daarvoor voorraad aan te houden. Vandaar dat ik stamppotjes bedacht. Stamppot met een drankje voor een tientje.”
Precies. Heel Erg Lekkere stamppot met een drankje voor tien euro. Het wildworstje laat hij maken door de poelier in de buurt, van wilde eend en hert. De afsnijdsels, denk ik. En het was nog niet klaar. “Wilt u er ook nog Vlaamse stoofpot bij? Die is extra, hoor. Vier euro.”
Ja, die wou ik. En dat was wijs. Hij beierde van laurier en kruidnagel en peperkoek of appelstroop en was zacht en meegaand als willige dijen.
Afijn, ga zelf maar kijken. Maar wel wachten tot maandag, hè. Voor de stamppotjes, dan – wie weet zijn die biefstuk en gamba’s ook wel briljant. Ondertussen doen we zelf een poging tot imitatie. Poging, want het exacte recept heb ik niet.
Kook de aardappels gaar met de knolselderij. Kook de bleekselderij apart, en niet plat en gaar maar precies goed, met een beetje beet, in zo’n 10 minuten. Maak de melk heet. Giet de aardappels/knolselder af en stamp ze samen tot stamppot. Voeg ondertussen de kaas, mosterd, boter en zoveel melk toe als nodig om het smeuïg te maken. Meng er dan de bleekselderij door, en zout, peper, meer mosterd, als je dat nodig vindt. Eet met iets vlezigs, worst, gehakt, karbonade.
Stamppot selderij met mosterd
Voor 4 personen
1,2 kg aardappels (mogen best vastkokende zijn), geschild, in stukken
1/2 selderijknol, geschild, in stukken
4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
100 gram komijnkaas, geraspt of kleingesneden
2 dikke eetlepels grove mosterd
2 eetlepels roomboter – of meer
4 dl melk
3 reacties op “Recept stamppotje selderij met komijnkaas en mosterd”
Eenvoudig, maar superlekkerrrrrrrr (alternatief….rookworst)
HEERLIJK,!!!!, nog extra gehakte walnoten en geitenkaas. De bleekselderij rauw, dus lekker knapperig! Zonder worst of bal.
Een dag eerder, vanwege sporten, gemaakt; opgewarmd in de oven, smaken goed doortrokken. Echt lekker met een rookworst