Duurzaamheid. Kunt u het nog een beetje hebben? Op Twitter zag ik al de eerste melding van een ‘vandaag trek ik me er niks van aan-dag’. Metaalmoeheid, het zat eraan te komen. Laten we wel wezen, over een paar jaar is duurzaamheid helemaal geen onderscheidende eigenschap meer. Niet-duurzame producten verdwijnen dan naar de onderste schappen, het Siberië van de supermarkt. En zo willen we het toch ook? Uitbesteden, die sores. De hele geschiedenis van de mensheid, onze hele culturele ontwikkeling is een proces van specialisering, uitbesteding. Kun jij betere pijlpunten maken dan ik? Sluip ik achter de herten aan.
De bewuste consument, het zou wat. Ik heb helemaal geen tijd om alles te controleren, bij elke verzekering, energiecontract, ziekenhuisopname, nieuwe stofzuiger en telefoonabonnement alles uit te zoeken en te wegen. En niet alleen geen tijd, vooral ook geen zin. Dan maar een paar tientjes extra. In de loop van de tijden is de kwaliteit van het voedsel door consumentendruk en overheidsbemoeienis verbeterd. Dan bedoel ik vooral de hygiëne en de veiligheid. Zo zal het met de duurzaamheid ook gaan. De consument wil gemak, ook als het om zijn geweten gaat. Kun je ergens makkelijk het Goede Doen, het Juiste Kopen? Gaan we daar heen. Albert Heijn heeft het perfect door. En ook de grote spelers in voedselland, de Unilevers en Nestlés, zijn bezig de tot voor kort onderscheidende factoren van nichespelers tot standaard randvoorwaarden van hun eigen productie te maken. Mooi. Nee, ik weet wel dat het op de achtergrond geweldig ingewikkeld is – hoe definieer je duurzaam? – maar dat zoeken ze maar uit. Alle stappen, alle pogingen zijn meegenomen. Maken wij ondertussen even soep. Herheffend smakelijke roefroefsoep van zoete aardappel en paprika. Roefroef, want zonder gepof en gepel van paprika’s. Nodig: zo’n glorieuze pot paprikapasta uit de Turkse winkel. Milde, niet de scherpe – het staat er in veel te kleine lettertjes op.
Fruit de ui zacht in de olie. Voeg de zoete aardappel en de knoflook toe, bak nog even mee en doe er 1 liter water en het bouillonblokje bij. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten garen. Pureer met de staafmixer. Roer er de paprikapasta en komijn door en proef of er zout of peper bij moet. Woeste kookgeesten voegen iets toe, snippers ham, gebakken gamba’s, cashewnoten, verse munt. Maar het hoeft niet.
Zoete aardappel-paprikasoep
Voor 4 personen
1 ui, grof gesneden
scheut olijfolie
750 gram zoete aardappel, geschild, in kleine stukjes
2 tenen knoflook, geplet
1 bouillonblokje, liefst paddenstoel
75 gram Turkse paprikapasta mild
1 eetlepel gemalen komijn
3 reacties op “Recept soepje van zoete aardappel en paprika”
Heb je ook een idee wat te doen met de rest van de pot ajvar (600 gr)?
Groetjes, Andrea
Heel eerlijk: nee, niet veel.
Invriezen in een ijsblokjesbakje, gaat supergoed en er gaat niets verloren.