Het heeft lang geduurd, maar is het zover: mijn tweede lezing over culinair historie is te beluisteren. Ik moest er weer een heel nieuw wiel voor uitvinden, want een voordracht met plaatjes blijk je te moeten bewerken als ‘video’, terwijl er toch niks beweegt. Hoe dan ook, het is allemaal te vinden op Youtube, via deze overzichtspagina.
De lezing ging over verschillende onderwerpen:
– de ontwikkelingen in de gastronomie van 1750 tot nu, met het logische accent op Frankrijk
– de veranderingen op het gebied van technologie, distributie, voedselconservering, en de inzichten omtrent gezondheid (componenten van voedsel, vitamines)
– het gewone eten van de mensen vanaf de 19e eeuw, de huishoudscholen
Na de pauze ging ik verder over
– Italië, de geschiedenis van pasta en het krijgen van een eigen gezicht van de gastronomie
– India en China, van heilige koeien tot eetstokjes
– Kruisbestuiving: wat zijn tradities, en in hoeverre hebben culturen en gewoonten van andere landen elkaar beïnvloed? Hoe oud zijn de nationale en regionale keukens?
Voor Youtube heb ik de lezing in zes stukken opgeknipt. Die komen niet precies overeen met de thema’s die ik hierboven uiteenzet, maar daar kom je wel achter. Luisteren!
Eén reactie op “Luistercolleges culinaire geschiedenis online!”
Hallo Onno,
Fantastisch ! Heb direct Italië beluisterd als lunch…
Ik ga jouw luistercolleges doorsturen.
Tot ziens,
Lydia