Lang, lang geleden was ik student. Het was de tijd van macaronipotten, van prutjes Die Altijd Lukten en Desondanks Eetbaar bleken. Mijn eerste ‘recept’ daarvoor kreeg ik van mijn oudere nicht. ‘Recept’, omdat het er ongeveer op neerkwam dat je van alles in een pan gooide, soepgroenten, champignons, tomaten, gehakt, plus een godzegendegreep uit het houten kruidenrek dat iedereen had. Ah, vergeet ik de kaas? Kaas ging erbij, natuurlijk, onduidelijke kaas met een Italiaansig naampje. En de basis was macaroni, liefst volkoren.
Eén keer heb ik er samen met een vriend zelfs een mandfles Chianti bij opengetrokken. Ja, doe maar eens ruig! Dat gaf meteen, of nou ja, na het tweede glas, een magnifiek Italiaans gevoel.
Soms verlang ik terug naar die tijd. Of naar de tijd die erop volgde, met heel veel wijn uit drie flessen voor een tientje – guldens, weet je nog wel – en spaghetti met een saus van Rindfleischgoulash uit blik waar ik als persoonlijke toets tomatenpuree doorheen geroerd had. Die maakte ik voor Janine. Ah, Janine! Maar ja, dat verlangen op zich is al een duidelijke indicatie van het overrijp worden, van leesbrillen en grijze haren en een schimmelige kijk op dingen.
Toch blijven prutjes lekker. Tenminste, lekkere prutjes. En zó slecht was die macaronipot nou ook weer niet. Er ging in ieder geval een hele bende aan verse spullen doorheen. Met een paar piepkleine koerswijzigingen is er zelfs een daverende doordeweekse pastahap van te maken.
Neem een enorme braadpan en fruit er de knoflook en het gehakt in aan in wat olie. Het hoeft niet helemaal los; klontjes zijn juist lekker. Is de roze kleur verdwenen, dan gaan de champignons en de soepgroenten erbij, plus de tomatenpuree en de wijn. Zout en (rode) peper moeten ook, maar kruiden zijn niet nodig. Laat de prut 10 tot 15 minuten zachtjes garen.
Kook in een andere pan de pasta al dente, giet hem af en meng met de groenten. Serveer bestrooid met de parmezaan. En drink er Chianti bij, maar niet uit een mandfles.
Pasta met groenten en champignons
Voor 4 personen:
scheut olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
300 gram gehakt naar keuze
200 gram champignons, in stukjes
400 gram soepgroenten
1 klein blikje tomatenpuree
1 glas witte wijn
beetje chilipeper
500 gram korte pasta, penne of maccheroni
50 gram geraspte Parmigiano Reggiano