Zit u goed? Mooi. Ik ben geen paragnost, dus hecht aan mijn voorspellingen geen ministeriële waarde, maar ik denk dat binnen tien jaar suiker een betekenis krijgt die vergelijkbaar is met die van roken nu. Of nee, dat is te sterk. Laat ik het zo uitdrukken: met die van verzadigd vet. Terwijl dat verzadigde vet zijn demonische status juist kwijtraakt.
Ooit was iets echt zoets, snoep, taart, frisdrank, een traktatie die je maar af en toe kreeg. Op verjaardagen, met sinterklaas en met kerst. Naar die schaarste moeten we terug, maar dat gaat vanzelf gebeuren. De traktatie van weleer wordt een verwennerig zondemoment.
Let wel, ik heb het niet over afvallen. Afvallen is nodig als je al te ver bent gegaan; het zou helemaal niet nodig moeten zijn (niet dat veel dikke mensen daar keus in hebben; eetpatronen krijg je als kind door je ouders aangereikt). Nee, suiker schaadt onze gezondheid, ook die van mensen die helemaal niet te dik zijn. Het haalt je insulinehuishouding overhoop, maakt je bevattelijk voor sluipende, nooit echt aan de oppervlakte komende ontstekingen. Voor de duidelijkheid: appelstroop, honing en rietsuiker zijn niet beter dan bietsuiker, in dit opzicht. Suikers zijn suikers.
Bakken wij als afscheid van de zonde een walnotentaart. Wie walnoten te bitter vindt, neemt pecans.
Maal de walnoten tot kruim met de keukenmachine. Bewaar. Maak dan het deeg: doe er de ingrediënten voor in de keukenmachine (zonder dat walnotenkruim, natuurlijk!) en draai tot zich een bal begin te vormen. Stop meteen. Pak de bal in folie en leg een half uur in de koelkast.
Zet de oven aan op 180 graden. Meng voor de vulling de suiker en de crème fraîche. Roer er het notenkruim door. Klop apart met schoon materiaal de eiwitten met een mespunt zout stijf. Spatel het notenmengsel door de eiwitten.
Beboter een taartvorm en verdeel het deeg erover, met een rand. Doe de vulling erin. Bak 30 minuten; dek de bovenkant af met beboterde folie als hij te bruin wordt. Laat afkoelen en bestrijk met losgeroerde mascarpone. Liefhebbers roeren daar een ippetippie loeisterke koffie door. Garneer met meer noten. Opeten: liefst met veel anderen, in kleine stukjes.
Notentaart
Voor veel personen
Deeg:
225 g bloem
100 g roomboter
50 g suiker
3 eidooiers
Vulling:
150 g gepelde walnoten
150 g suiker
100 g crème fraîche
3 eiwitten
En verder:
boter om in te vetten
paar eetlepels mascarpone
meer walnoten
8 reacties op “Recept walnotentaart”
Beste Onno,
Ik denk dat je helemaal gelijk hebt! Gisteren deelde ik met mijn collega tijdens een nieuwjaarsborrel het ondernemersmagazine uit dat we maken. Als lokkertje hadden we er spekkies bij gedaan. Dat werkte goed! We werden belaagd door volwassenen, (vooral mannen, vrouwen doen bijna allemaal aan de lijn), die als kleine kinderen naar de spekkies graaiden. Verbijsterend! Liever had ik natuurlijk gezien dat ze om de magazines vochten, maar die kregen ze er nu dus gewoon bij. Kortom, zoetigheid maakt echt het beest in mensen los!
Groeten,
Elaine
Ondernemen met Passie!
Beste Onno,
Wat voor soort taartvorm wordt hier bedoeld: een springvorm of een vlaaivorm? En hoe groot moet die vorm zijn?
Groeten,
Marga
Maakt niet uit, vandaar dat ik het niet vermeldde. 22-24 cm is goed.
Dit recept ooit bewaart, om ooit te maken. Nu is het zover. Vraagje, ik ben de taart nu aan het bakken voor morgen bij de koffie. De mascarpone vlak voor het opdienen erover doen? Of misschien een toefje naast de taartpunt?
Excuus dat ik je vraag nu pas zie. De mascarpone er na afkoelen op strijken, precies zoals ik het heb opgeschreven. Natuurlijk mag er nog een toefje naast, maar de taart heeft het laagje bovenop echt nodig.
Beste Onno,
Ik heb de taart gemaakt in een springvorm van 24 cm. We vonden hem fantastisch lekker!
Groeten,
Marga
Fijn!
Ik heb een chocolade walnotentaart gemaakt!!
Ik had heel veel walnoten dit kan ik ook als broodbeleg gebruiken!!
Het is erg machtig ik heb room eieren chocolade suiker en roomboter gebruikt !!