Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept confit de canard met gebakken aardappels

Ik pakte boter en een doos eieren, dreutelde met mijn karretje een hoek om en stootte pardoes op een fraaie stapel blikken met confit de canard. Confit de canard, zoetjes in eigen vet gekonfijte eendenboutjes, zomaar bij mij eigen Dekamarkt! Ik wist dat het aan het oprukken was, maar ik had ze in Nederland tot dusver alleen gezien in nuffig hooggeprijsde vorm bij delicatessenwinkels. Nu had een vakkenvullend jongmens een fraaie toren gebouwd van die blikken, fors, zwaar, Frans stoer en elegant tegelijk, tussen de koek en de koffie van een Hollandse supermarkt. Vijf bouten, vijf zuchtend lekkere hoofdgerechten voor tien euro vijftig!

Wij thuiskokertjes hebben nogal de neiging om zelfgemaakt als superieur te beschouwen. Ik heb er twijfels bij. Best mogelijk dat op metafysisch niveau de goede intenties, de liefde voor mijn part, in het eten gaan zitten. Weten dat iets speciaal voor jou is gemaakt geeft een goed gevoel. Maar ergens houdt het op. Overweeg alles en behoud het goede lijkt mij ook bij voedsel een puike leidraad. Aanstaande zondagmiddag organiseert collega Karin Luiten in Amsterdam haar Antipakjesavondmatinee, een middag waar zelfkokers elkaar laten proeven van wat ze hebben gemaakt zonder hulp van de pakjes- en zakjesindustrie. Ik sta er zelf ook met slakken met linzencurry, en het zou aardig wezen als u komt proeven of, beter, iets meebrengt. Zakjes en pakjes zijn immers de parodie van het koken, huichelarij in poedervorm, het valse smaakevangelie geschreven in e-nummers. Maar blikken koop ik soms wel. Blikken met linzen, met slakken (komt dat zien, zondag) en met confit de canard. Daar kan ik nu eenmaal niet tegenop koken. Zelf eend konfijten? Kost me voor die hoeveelheid gauw dertig euro en lukt niet zo goed.

Hoe ‘bereid’ je gekonfijte eend uit een blik? Nou, die warm je op. De kunst is eerst al dat verrukkelijke vet te smelten dat de bouten omhult, want uit het gestolde kun je het vlees niet losmaken zonder schade. Opendraaien en op een verdeelplaatje zetten werkt goed. En de tijd nemen. Als na een half uur alle vet helder en heet is, vis je de bouten eruit en bak je ze kort op de velkant in een koekenpan.

Ondertussen heb je al met wat eendenvet je aardappels gebakken, gewoon vanaf rauw, onder een deksel; dat duurt een half uur. Bestrooi ze voor het serveren met zout, knoflook en peterselie. Eten!

 

Gekonfijte eend met gebakken aardappels

Voor 4-5 personen

 

1 groot blik confit de canard (4/5 bouten)

800 g aardappels, in kleine stukjes met of zonder schil

2 tenen knoflook, ragfijn gehakt

flinke hand vers gehakte peterselie

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

45 reacties op “Recept confit de canard met gebakken aardappels

  1. Goed stuk Onno! Helemaal met je eens. Buseend is prima doorgaans voortreffelijk. Blijven nadenken en niet alles uit blik verketteren.

  2. Heb net gekeken op de site van de Delkamarkt maar zag het niet staan. Morgen maar even een wandelingetje naar A-Oost maken, hopelijk staat daar nog wat. Zal wel snel weg zijn, zeker na vermelding hier.
    Die Montepulciano d’Abruzzo van laatst was ook uitverkocht bij de Kaas en Zo in de Beethovenstraat… Voor de stadsdeelgenoten: komt morgen/overmorgen weer binnen.

    4-5 bouten schrijf je. Met z'n tweeën een beetje veel in één keer. Blik aan twee kanten open, inhoud eruit en twee bouten invriezen? Moet toch nog wel 2-3 weken goed blijven?

    Je bakt hier die confit in een koekenpan. Is dat beter dan in een schaal in de oven?

    1. 4-5 bouten, maar er staat ook bij 'voor 4-5 personen'. Invriezen zou ik niet doen, gewoon weer inklodderen met vet en afdekken met olie. Blijft zo ook een paar weken goed.
      In de oven loop je de kans dat het te heet wordt en uitdroogt.

  3. Ik ga snel kijken of ze ze ook bij de Deka in Hillegom hebben! Vorig jaar vond ik deze blikken voor 12,50 bij onze deli in Bennebroek. Kun je zeker niet tegenop konfijten. Ook heel lekker om in het vet zuurkool te smoren..

      1. Dank je Onno voor deze column. Kreeg onlangs zelf de reactie op een eend uit blik verhaaltje van mij, dat je beter zelf eend kunt konfijten. Maar nu heb jij gesproken.

  4. In Heemskerk stonden nog een stuk of 8 blikken, dus ik heb er snel 3 meegenomen. De chef wist ook al dat het in de krant had gestaan en sindsdien waren de blikken weggevlogen…..Mischien iets voor eerste of tweede Kerstdag. Naast de gebakken aardappelen: wat voor groente adviseer je dan, die een beetje feestelijk is? Zuurkool, peertjes of spruiten?
    gr. Vera

    1. Geen peertjes – te zoet in dit geval. Spruiten zijn beter. Maar ik ben een 1-garnituurmens. Dan liever groente in een voorgerecht. Als je voor zuurkool kiest bij confit, wat uitstekend smaakt, zou ik de aardappels gewoon koken.

      1. Ja, lijkt me ook beter om niet te veel groente te nemen. Zeker als je al één of twee kleine voorgerechtjes hebt. Bedankt voor je advies!

      2. Vandaag een blik bij de Deka gehaald. Nou dat krijg ik best in één keer op met z'n tweeën vrees ik. Met zuurkool erbij inderdaad. En aardappels uit de oven.

        Nou maak ik met enige regelmaat kip uit de oven, met ongepelde tenen knof, takken rozemarijn en grof zout enzo, en dan aardappels in parten erbij. Daar worden (ook) die piepers onweerstaanbaar lekker van.

        Maar gaat dat ook lukken met eenden(blik)vet, of is dat te heftig van smaak?

        1. Met z'n tweeën? Nou nou, dat gaat je tegenvallen, denk ik. Of mee. Dat vet is perfect om als bakvet te gebruiken, aardappels, zuurkool, omeletten…

          1. Dank Onno. Nog één vraag. Morgen wil ik die Eò Montepulciano d’Abruzzo van laatst gaan halen. En dan op sjouw met m'n blik confit en die fles naar een samensmulavondje.

            Maar misschien is die wijn een tikje te heftig daarbij? En met zuurkool… gaat dat goed? Of toch maar iets Pinot Noir achtigs? (Ik wil wel rood).

          2. Onno, dat wordt een hele uitdaging! Rood bij zuurkool en eendenpootjes…..Ik ben benieuwd naar het advies.

          3. Als je de zuurkool Frans bereidt (met afspoelen) is hij niet meer de smaakbepalende faktor. De eend nog steeds wel. De Eò doet het dan goed. Maar je kunt uit Frans sentiment ook wit nemen. Geen pinot noir, wat mij betreft.

  5. Ach, hoe spijtig dat ik in het zuidoosten des lands woon……maar misschien staat er n de kelder nog een import blik. In ieder geval weet ik nu hoe de blikeend te behandelen, Onno! .

  6. Poelier Treuren in Rotterdam heeft blikken ook voor 12,95€ ook verkoopt hij losse poten met vet ingealed! Deze kosten ongeveer 6€ per stuk.

    1. Mooi! Bij gebrek aan een Dekamarkt dan, want daar is het goedkoper. Maar die zitten alleen in Noord-Holland en Gelderland, geloof ik.

  7. Beste confit-liefhebbers,

    Aan geconfijte eendenpoot – of borst, magrait geheten – heb ik al heerlijke herinneringen sinds campingvakanties in het zuiden in de jaren tachtig. Tegenwoordig gaat er elke reis vauit Fra wel een blik of twee mee, die van de lidl vinden we godbetert het lekkerst! Nog een tip voor opwarmen: zet het blik ieven in een pan of wasbak heet water. Van daaruit uit het blik even op het vuur smelten (niet koken!) en dan krokant vel maken onder de gril. Fijn!

  8. Ik serveer de eendenpoot met aardappelpuree spruitjes oesterzwammen( spruitjes 10 min koken afgieten nog even in eendenvet in koekenpan 6 min garen) Oesterzwammen in zijn geheel bakken uit laten lekken en die bovenop aardappelpuree draperen. Klein schaaltje appel/ sinaasappelmarmerlade bij ieder bord.

  9. Het is ook heel lekker met zwarte wilde rijst ( uit amerika/canada) als de rijst gekookt is er wat van het vet overheen gieten, heerlijk!

  10. Bij Deka aan de IJdoornlaan in Amsterdam hebben ze nog een klein aantal blikken staan, en nu nog goedkoper… 9,99. Heb voor mijn zus in Groningen al het een en ander ingeslagen, daar hebben ze geen Deka.

  11. bij "Vers uit de Gers" op de Kanaalweg in Scheveningen zit een piepklein Frans winkeltje die alleen op woensdag en zaterdag geopend is.
    Iedere maand reist de eigenaar naar de Gers om daar de heerlijkste confit de canard in te kopen bij uitsluitend kleine boerderijen. Een aanrader!

  12. Veronica,
    Confit de Canard "van uitsluitend kleine boerderijen"? Verpakt in blik? Kan me niet voorstellen dat die franse keuterboertjes een voedselveilig inblik- en sterilisatieproces in huis hebben. Voordat ik naar Scheveningen afreis: heb je een foto van een etiket? Ik ben erg benieuwd. Mag naar rabbitsontour@gmail.com. Alvast bedankt!
    groet
    Harry

    1. Beste Harry,

      Vooroordelen tegen Fransen zijn er al teveel. Ik kan je zeggen dat wij Nederlanders nog veel van Fransen kunnen opsteken. Zij hebben hart voor smaak en goede producten. Toevallig hebben wij 7 jaar in de Gers gewoond en kan ik zeggen dat de dieren daar het een stuk prettiger hebben dan in Nederland. Zoals een Franse boer tegen me zei; als de dieren het niet goed hebben worden ze ziek en worden wij ook ziek. Over de hygiene zou ik me eerder zorgen maken in Nederland gezien het steeds verder uitknijpen van voedselproducenten.

      vriendelijke groet, Rien

  13. Harry,
    Ik ben als ontspanningsuitje mee geweest "Vers uit de Gers" naar de franse keuterboertjes.
    Wat ik gezien heb, was toch heel iets anders dan "keuterboertjes".
    Het bedrijf is professioneel en diervriendelijk met heel veel ruimte voor de dieren.
    Ook het proces naar de verpakking toe zag er zeer hygiënisch en professioneel uit.
    Ik zou zeggen gewoon afreizen naar Scheveningen dat is allicht dichterbij en voldoende keuze voor die lekkere franse producten.

    Groetjes
    Peter van S.

    1. Peter, bedankt voor je toelichting. Weet je toevallig nog de naam van die producent?
      Ik wilde in mijn eerdere reactie slechts aangeven dat kleine producenten waarschijnlijk de eendenfokkers betreft en niet de slachterij / inblikker. De slacht en verwerking van eenden en ganzen tot confit vindt volgens mij plaats in grote fabrieken. Dus daar is dan weinig ambachtelijks van die kleine boerderijen in terug te vinden. Maar dat geeft helemaal niets. De meeste confit de canard is gewoon goed, want met slechts 3 ingredienten (vlees, vet en zout) en een simpel bereidingsproces (verhitting boven 100 graden) zal het onderscheid tussen de verschillende merken niet groot zijn als het om ingeblikte confit gaat. Confit die in glazen potten wordt aangeboden kan daarop een uitzondering zijn: dat product is langzaam, op lage temperatuur is gegaard. Maar die vind ik in nederland niet. Dus die confit maak ik dan maar zelf 🙂 van wilde ganzen hier uit de polder.

  14. Ook lekker; (in schil) gesneden aardappelparten met de confit in de oven garen op 170°C. Voldoende eendenvet toevoegen en niet vergeten de confit met de huidkant naar boven te leggen. Deze wordt hierdoor lekker knapperig en de vleeskant droogt niet uit omdat deze in het vet ligt. De aardappels worden knapperig van buiten en lekker zacht van binnen. Eventueel rozemarijn of andere kruiden toevoegen. Wees voorzichtig met zout , meestal is de confit door de voorbehandeling waarbij met zout vocht uit het vlees wordt getrokken al behoorlijk zout van zichzelf. Zelf vinden we het vet al meer dan voldoende smaak hebben en voegen verder niets toe. Als groente eten we er vaak flageolets uit blik bij, zachtgroene boontjes waarvan ik niet weet of ze in Nederland te koop zijn. Eet smakelijk !

    Rien

    1. Ha Rien, natuurlijk, aardappels in eendenvet bakken. Maar leg dan de eend er veel later pas bij. Die heeft minder tijd nodig dan de piepers en kan ondanks zijn vet uitdrogen, als het te lang duurt. Ik zou zeggen aardappels 50 minuten-1 uur, eend 15 minuten. In de streek zelf bestrooit men alles bij het serveren met persillade: rauw gehakte peterselie en knoflook.

  15. Wijnand, een pinot noir schijnt erg goed te passen bij confit de canard. Ik vond dit wijnadvies op http://www.confit-de-canard.nl waar ik ook altijd mijn blikken bestel. Ze leveren confit de canard van Labeyrie tegen een redelijke prijs (zeker als je net als ik 6-7 blikken tegelijk koopt).

  16. Aanvulling. Je kan het ook in een gril of halogeengril kaar maken. dan wordt het egaler bruin. Ik had 2 eendenbouten gekocht bij Sligro, in een vacuum plastic verpakking. Om er voor te zorgen dat hij ook van binnen alvast warm was, heb ik de verpakking eerst in warm kraanwater gelegd. En toen onder de gril, 2 keer draaien., klaar. Heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.