Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept zomerse ovengroenten met dille

Ovens, het zijn ondingen. Zaterdag hadden die van mijn nicht, haar slager en een lamsbout een ernstig meningsverschil over temperatuur en gaartijd, wat leidde tot te rauw vlees. Deze kilo, zo had de slager gezegd, werd het mooist als je hem eerst een 35 minuten op 150 graden liet garen, en daarna nog 10 op 190 graden. Dat was al behoorlijk krap; mijn kilo’s hebben meer hitte of tijd nodig. Maar vervolgens ging na die 35 minuten de oven open om er een schaal voorgegaarde aardappels bij te zetten. Oven open = hitteverlies. Aardappels erbij = nog meer hitteverlies. Verder is een oven niet opeens 190 graden als je hem daar op instelt. En erger nog: wie zegt dat hij 150 was als je hem op 150 graden zette? Ik heb ooit geïnvesteerd in dure apparatuur die exact doet wat hij moet doen, maar dat werd door de verkoper gebracht als iets héél speciaals. Nichts decenniaoude Siemens was misschien wel tientallen graden kouder dan waar de knop op stond.

Maar ovens zijn te temmen. De secuurste manier om vlees te braden is een kerntemperatuurmeter gebruiken; mechanische zijn voor een paar euro te koop maar gaan vlot kaduuk, elektronische vergen een iets grotere investering. En er zijn oventemperatuurmeters. Kosten weinig en zijn goud waard. Waar een stuk gebraad nog een kern heeft waarvan je de temperatuur kunt meten, hebben stukjes groente dat niet. Althans, dat slaat nergens op. Kijk naar dit ovenbaksel van zomergroenten waarmee ik het ganse huisgezin gisteren mee verblijdde:

Zet de oven aan op 200 graden. Boen de worteltjes schoon en snijd ze in twee of drie stukken. Snijd de aardappels met schil en al in forse blokken. Schil met een dunschiller de ribben van de selderij (die kunnen draderig zijn) en snijd hem in stukken van een centimeter of 3. Meng met olie en zout in een ovenschaal, schenk de wijn erbij, dek af met aluminiumfolie. Doe in de oven en bak 20 minuten. Doe de venkel, knoflook en de ui erbij, hussel, dek weer af en bak 20 minuten. Haal de folie weg en bak tot het leuk kleurt; zeg nog eens een kwartier. Voor alle duidelijkheid: nu staat alles bijna een uur in de oven. Meng met de dille en serveer. Ik at er gegrilde karbonaadjes bij.

 

Zomerse ovengroenten met dille

Voor 4 personen

 

1 struik bospeentjes

500 g vastkokende aardappelen

5 stengels bleekselderij

8 eetlepels olijfolie

100 ml witte wijn

1 venkelknol, grof gesneden

2 tenen knoflook, geplet en gesneden

2 rode uien, zeer grof gesneden

bosje verse dille, gesneden

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Recept zomerse ovengroenten met dille

  1. Ontzettend lekker, gegeten met lamskarbonaadjes. Alles klopte, temperatuur,tijden. Volgende keer neem ik nog meer venkel en selderij en minder aardappelen (allhoewel die ook lekker waren)

  2. Dit zijn de heerlijkste hapjes! Lijkt een Griekse ovenschotel. Met een scheut wijn heb ik nog nooit gedaan, ga ik proberen. Wel met een scheut kippebouillon voor wat umami. Ik ben zo vrij… wat mij betreft moet de groente droog worden, beetje ingeklonken. Wel vettig natuurlijk. Als je er 'n éénpanner van wil maken, kun je op het laatst wat (schapen)feta grof eroverheen brokkelen en ook even een bruin randje laten krijgen.

  3. heb het twee keer geprobeerd. Kreeg de schotel totaal niet gaar. Wijn verdampt niet , en alles blijft rauw. Zal de termo van mijn Miele moeten controleren.

  4. Dat is erg bijzonder Gerard, in totaal staan de aardappels, selderij en peen bijna een uur in de oven. Aardappels worden in 40 minuten gaar in de oven, peen en selder nog sneller.

    Bij 'losse' ovens is het altijd interessant naar het wattage te kijken, dat geeft een indicatie hoe lang het duurt voor ie op temperatuur is. Kijk ook eens of de oven veel warmte 'afgeeft' als hij bezig is en je je hand ervoor houdt. Slecht isolerende ovens hebben sowieso een slechtere temperatuurregeling.

  5. Dank voor het lekkere groenterecept…en dubbeldank voor het verhaal over de slager, de oven en het lamsvlees. Ook ik ben er (helaas, meer dan een keer) in getrapt. Een electronisch thermometer helpt zeker. Maar mijn voorzichtigheid – zeg maar angst om een mooi (en duur) stuk vlees te verpesten – leidt nog steeds wel eens tot nog-niet-gaar vlees. Een bijzonder wildzwijnbout, bijvoorbeeld, was niet overal even gaar. Gelukkig had ik met al die restjes elke keer de kans om het door te garen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.